ستیل الکل
ستیل الکل

ستیل الکل

ستیل الکل یک الکل چرب با زنجیره طولانی است که با نام های استانول، الکل استیل، اتال، اتول، الکل هگزادسیل، هگزا دکان-1-ال، هگزادکانول، الکل پالمیتیل، هگزا دسیل الکل و ستانول شناخته می شود. از نظر شکل ظاهری این ماده در دمای اتاق، به شکل یک جامد یا پوسته سفید مومی در می آید. الکل استیل در آب محلول نیست و در الکل ها و روغن ها محلول است. نام ستیل از روغن نهنگ گرفته شده است زیرا که برای اولین بار از آن استخراج شده است.

عمدتا از آن به عنوان مایع ساز، امولسیفایر و ماده ضخیم استفاده می شود که ضخامت مایع را تغییر داده و ظرفیت کف را افزایش و تثبیت می کند. به دلیل خاصیت اتصال به آب، از الکل استیل معمولاً به عنوان نرم کننده ای استفاده می شود که از خشک شدن و پارگی پوست جلوگیری می کند.

تاریخچه ستیل الکل:

الکل استیل در سال 1817 توسط شیمی دان فرانسوی میشل شورول کشف شد. هنگامی که او نمونه ای از اسپرماستی (یک موم جامد حاصل از خنک شدن روغن اسپرم نهنگ) را با پتاس سوز آور (هیدروکسید پتاسیم) گرم کرد، کریستال های بی رنگی ظاهر شدند. بنابراین توانست ستیل الکل را کشف نماید.

ساختار شیمیایی ستیل الکل:

در ساختار ستیل الکل، هگزادکان در موقعیت 1 توسط یک گروه هیدروکسی جایگزین می شود.

خاصیت فیزیکی و شیمیایی ستیل الکل:                  

عمدتا از ستیل الکل به عنوان مایع ساز، امولسیفایر و ماده ضخیم استفاده می شود که ضخامت مایع را تغییر داده و ظرفیت کف را افزایش و تثبیت می کند. به دلیل خاصیت اتصال به آب، از استیل الکل معمولاً به عنوان نرم کننده ای استفاده می شود که از خشک شدن و پارگی پوست جلوگیری می کند.

الکل ستیل، یک اسید چرب مصنوعی ایمن در مواد غذایی است، در صورتی که حاوی کمتر از 98 درصد کل الکل ها و کمتر از 94 درصد الکل های زنجیره مستقیم نباشد. الکل استیل همچنین در لیست مواد تشکیل دهنده OTC به عنوان محافظ برای تحریکات پوستی است. گزارش شده است که الکل استیل یک ماده خفیف تحریک کننده پوست یا چشم است.

الکل استیل در سال 1817 توسط میشل شورول، شیمی دان فرانسوی، هنگامی که اسپرماستی، ماده مومی حاصل از روغن اسپرم نهنگ، را با پتاس سوزآور (هیدروکسید پتاسیم) گرم می کرد، کشف شد. پوسته های الکل استیل با خنک شدن باقی مانده است. تولید مدرن مبتنی بر کاهش اسید پالمیتیک است که از روغن پالم به دست می آید.

کاربرد ستیل الکل:

به عنوان ماده امولسیون کننده در داروها

به عنوان نرم کننده در کرم های آرایشی و بهداشتی

در صنایع آرایشی به عنوان مایع ساز در شامپوها، ساخت کرم ها و لوسیون ها

به عنوان روان کننده مهره ها و پیچ و مهره ها

برای تولید پوشش های استخر که باعث تشکیل یک لایه سطحی غیر فرار برای کاهش تبخیر آب، از دست دادن حرارت بخار پنهان مربوط و در نتیجه حفظ گرمای استخر می شود.

به عنوان یک ماده فعال کننده غیر یونی در امولسیون

در حد واسط شیمیایی و اصلاح کننده های پلیمری

آنتی اکسیدان برای پلاستیک ها

به عنوان کاتالیست در بیواسیدها

تولید حشره کش

استفاده به عنوان افزودنی غذایی (گرید غذایی)

تولید الکل استیل (ستیل الکل) :

چگونگی تولید ستیل الکل به گونه ای است که توسط کاهش اتیل پالمیتات (استر مومی اسید پالمیتیک) با سدیم و الکل فلزی یا در شرایط اسیدی با هیدرید لیتیوم آلومینیوم به عنوان کاتالیزور تولید می شود. محصول نهایی در دمای بالاتر از بدن انسان ذوب می شود، که باعث می شود آن برای آرایش و سایر مواردی که توسط پوست گرم می شوند، مفید باشد.

Send this to a friend